Imbunatatirea serviciilor medicale in neurologie si psihiatrie-prelungirea si ameliorarea vietii pacientilor


Deteriorarea cognitivă vasculară face parte dintr-un grup heterogen de tulburări cognitive determinate de accidentele vasculare cerebrale-AVC (de la deteriorarea cognitivă ușoară, până la demența vasculară). Prin acest proiect, partenerul român: Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara (UMFT) și partenerii săi din Serbia: Spitalul “Dr Slavoljub Bakalovic“ din Vrsac și Spitalul “Sveti Luka” din Smederevo urmăresc, în primul rând, ameliorarea serviciilor medicale de diagnostic și de tratament a AVC ischemice și a demențelor vasculare/mixte.

RORS-9

Acestea reprezintă unele dintre cauzele principale de mortalitate și de incapacitate de muncă (paralizie, tulburări de memorie, etc.) în Europa, inclusiv la nivelul întregii regiuni transfrontaliere România-Serbia. Localizarea geografică, stilul de viată și alimentația asemănătoare ale locuitorilor din această regiune de graniță contribuie la apariția unor boli relativ similare, inclusiv AVC ischemice cu tulburări cognitive.

Proiectul are un buget al părții române (UMFT) de 238.035 euro, investițiile incluzând echipamente medicale de ultimă generație pentru diagnostic de specialitate.

În perioada mai 2017-mai 2019, membrii colectivului partenerului român (UMFT) vor include și vor urmări în proiect aproximativ 100 de pacienți cu AVC ischemice și deteriorare cognitivă ușoară din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți.

Prin utilizarea unor metode de diagnostic performante, atât pentru AVC ischemice, cât și pentru tulburările cognitive apărute, se va reduce perioada de diagnosticare a acestora.

Totodată, bolnavii respectivi vor fi incluși într-un plan adecvat terapeutic, care va determina prelungirea și ameliorarea calității vieții acestora.

Activitatea medicală se va desfășura în Clinica de Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, cu echipamente medicale performante și cu personal medical înalt calificat.

Medicii specialiști/primari neurologi/psihiatri din spitalele din regiune, dar și rezidenții și studenții vor beneficia de instruire privind cele mai moderne metode de diagnostic și de tratament ale pacienților cu AVC ischemice și cu tulburări cognitive.

Activitățile de instruire vor fi organizate de UMFT și de către partenerii sârbi, în cadrul a 12 mese rotunde (dintre care 6 desfășurate în Timișoara) și a 3 conferințe de promovare (Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți), care vor determina suplimentar ameliorarea comunicării dintre experții medicali din cele două țări.

La finalizarea proiectului, se va obține o bază de date, care va fi utilă atât colectivelor celor trei parteneri implicați, cât și altor cadre medicale pentru inițierea altor studii medicale conexe.

În paralel, se va desfășura o campanie amplă de informare în mass-media a populației din regiune despre AVC ischemice și demențele vasculare/mixte, campanie ce va include elaborarea și distribuirea de broșuri și pliante.